Lähtökohtana: Lean – arvon tuottaminen asunnon ostajalle

  Toyotan tehtaalla se aikanaan kehitettiin. Menestyskirjan ”The Machine That Changed the World” myötä se levisi 1990-luvulla varsinkin teollisuuden alalla käytännöksi. Mitä autoteollisuudesta oppinsa ponnistanut LEAN merkitsee Siihtalantie12 -rakennusprojektissa?

  Mitä LEAN tarkoittaa asunnon ostajalle?

  LEAN-ajattelussa asiakas on kaiken lähtökohta. Ihan kaiken. Asunnon ostajalle lean näkyy konkreettisimmin siinä, että omaan valmiiseen kotiin pääsee tutustumaan jo nyt tiedossa olevana päivänä paljon ennen rakennusprojektin lopullista valmistumista ja muuttopäivää. On myös mahdollisuus, että asunnot valmistuvat luvattua nopeammin, jolloin kotiin pääsee muuttamaan mahdollisimman nopeasti. Ja koska leanilla poistetaan kaikki turha tekeminen rakennusvaiheen aikana, jää rakentajilla enemmän aikaa paneutua laadukkaan työn suorittamiseen. Näin ollen uusi kodin omistaja saa juuri sovitunlaisen ja laadultaan huippua olevan kodin.

  Miten LEAN näkyy Siihtalantie12  -rakennusprojektissa?

  Laadukas, ennalta ennustettava ja aikataulussa pysyvä projekti varmistetaan hyvällä suunnittelulla ja sitouttamalla kaikki toimijat LEAN-ajatteluun alusta alkaen. Tämä mahdollistaa kaikkien verkostossa toimivien yritysten selkeän johtamisen; kaikki tietävät mitä milloinkin työmaalla tapahtuu, milloin tarvikkeiden ja työntekijöiden pitää olla minkin asunnon ”kimpussa”. Ei yhtään liian aikaisin eikä liian myöhään. Nimittäin 4 pienkerrostalon rakentaminen tontille, jonka ympärillä ei ole säilytystilaa, vaatii tarkkaa aikataulutusta toimijoiden kesken. Pyrimme LEAN-johtamisella parantamaan samalla eri toimijoiden yhteistyötä ja saamaan käyttöön kaiken mahdollisen ammattitaidon.

  Arkkitehdin ajatuksia

  Kohteen arkkitehtityön aloitti ARKPII:n Esa Piirainen ja jatkoi Arcadia Oy. Lähtökohdat olivat inspiroivat – rakennuttaja etsi parhaita tulevaisuuden ratkaisuja ja antoi vapaat kädet niiden arkkitehtuuriseen suunnitteluun.

  Toki vaatimuksiakin oli. Haluttiin ottaa kaikki hyöty sijainnista virtaavan veden äärellä – mahdollisimman moneen asuntoon haluttiin edes pilkahdus Pielisjoesta. Isojen parvekkeiden suunnittelussa haettiin ”kesähuonemaisuus” ja myös sisäilman laatuun, talviseen lämpöön ja kesäiseen viileyteen haluttiin paneutumista. Kaikkineen asumisen terveellisyydestä ja viihtyvyydestä ei haluttu tinkiä, ei helppous- eikä kustannussyistä.

  ”Tontin rakennusoikeuden käyttö kokonaan aiheutti autopaikoituksen kehittämisen kaksitasoiseksi, joka mahdollisti piha-alueen koon ja varustuksen parantamisen…” kirjoitti blogissaan arkkitehti Esa Piirainen.

  Uraauurtavaa urakoitsijalta

  Rakennuttajana toimii osuuskunnan omistama Pyhäselän Oma Kiinteistö Oy. Pääurakoitsijaa kilpailutettiin laajasti ja niistä kahden kanssa edettiin tarkempiin neuvotteluihin. Valinta paljastetaan vasta mediatilaisuudessa 22.4.2021, jolloin tontin raivaaminen ja maalämpökaivojen kairaus ovat jo käynnissä.

  Valintaan vaikutti urakoitsijan aito kiinnostus tuottaa rakennuttajan toiveiden mukaista, uraauurtavaa tulevaisuuden rakentamista sekä halu perehtyä esim. Wienerberger-kennoharkkoseinien vaiheittain tapahtuvaan pystyttämiseen. Myös yrityksen nuorekas asenne ja oman toiminnan jatkuva kehittäminen sopi hyvin osuuskunnan arvoihin. Kuten muidenkin yhteistyökumppaneiden mutta erityisesti pääurakoitsijan valinnassa, nähtiin tärkeänä tukea kasvussa olevaa paikallista pienyritystä.

  ”Siihtalantie 12 -projektin alkaessa olemme jännän äärellä monellakin tavalla…” lue tästä urakoitsijan esittely.

  Sisustaminen ja sijoittelu

  Tilojensijoittelu aloitettiin yhteisiksi tarkoitetuista tiloista. Kaikilla osakeyhtiön asukkailla on mahdollista varata A-talon moderni sauna- ja vilvoittelutila käyttöönsä. Usein pienempikin neliömäärä asumisessa riittää, kun perhejuhlille tai illanviettoon on varattavissa juhla/harrastetila.

  Elinkaariajattelu, esteettömyys, älytalon helppous ja turvallisuus vaikuttivat eniten lähtökohtiin huoneistojen lay-out- ja sisustussuunnittelussa. Hukkatilat minimoitiin – pienimpäänkin yksiöön on saatu mahtumaan kaikki tarpeellinen. Iso aamu- tai ilta-auringon parveke toimii yksiöissäkin lähes ympäri vuoden lisätilana, josta voi tehdä vaikkapa viherhuoneen, etätyöpisteen, lepotilan tai kuntoilupaikan.

  Sisustussuunnittelijana toimii Pirjo Marttila. Ennakkovaraajilla on mahdollista päästä vielä valitsemaan sisustuksellisia yksityiskohtia kuten värejä ja pintamateriaaleja.

  ”Sisustussuunnittelu on aina monivaiheista työtä; ei yksin riitä, että tila on vain kaunis ja tyylikäs, vaan sen tulee myös olla käytännöllinen ja palvella loppukäyttäjää….”

  Pihasta ja puutarhasta

  Pihasuunnittelussa lähtökohtana on ollut tarjota viihtyisä ja aktivoiva ympäristö asukkaille. Jotta tontille saatiin viihtyisä ja toiminnallinen sisäpiha, lisättiin suunnitteluun kaksikerroksinen autokatoksen rakentaminen. Näin saatiin paitsi autoilijoille huolettomia aamulähtöjä, myös tilaa syötävistä marja- ja hedelmäpuista koostuvalle puutarhalle, mahdollisuus hyötykasvien laatikkoviljelylle sekä välineet lasten leikeille ja aikuisten kuntoiluvälineille.

  Autokatoksessa on runsaasti sähkölatauspaikkoja ja liikkumisen esteettömyyteen on satsattu monella tavalla. Asuntojen toiseen kerrokseen pääsee myös tilavilla hisseillä. Pihaan ja sisäänkäynteihin lisäturvallisuutta ja helppoutta on saatu älyteknologialla.

  Asunnon ennakkovaraajana sinun on mahdollista osallistua piha- ja puutarhasuunnitelman laatimiseen yhdessä osuuskunnan oman viherpeukalon Helinä Kalajan ja puutarha-alan lehtori Tiina Hämäläisen kanssa.