Aidosti innostunut urakoitsija – SKES

  1024 538 Siihtalantie 12

  Savo-Karjalan Eristys ja Saneeraus Oy on suurimmalle osalle tuntematon yritys, vaikka yrityksen juuret ulottuvat jo 70-luvun loppupuolelle. Yrityksemme on toteuttanut vuosikymmenien saatossa useita Pohjois-Karjalassa tunnettuja rakennuksia, joista hyviä esimerkkejä ovat muun muassa Noljakan Ostoskeskus ja Kontiolahden vapaa-aikatalo. Julkisten kohteiden lisäksi yrityksemme on rakentanut 80- ja 90-luvun aikana useita vuokratalokohteita YH Kodit Oy:lle sekä Satolle. 2000-luvun alkupuolella yrityksemme toiminta painottui pääasiassa saneerauskohteisiin, jolloin merkittävin työllistäjä oli Pohjois-Karjalan Keskussairaala. Toimimme Pohjois-Karjalan Keskussairaalan puitesopimusurakoitsijana noin 25 vuoden ajan, aina vuoteen 2017 saakka.

  Vuonna 2017 yrityksen perustaja Olavi Laakkonen malttoi jättäytyä sivuun yrityksen toiminnasta ja yrityksen vastuunkantajina jatkoivat Olavin lapset Erkki ja Hanna. Nuorennusleikkauksen yhteydessä tulin myös minä mukaan yrityksen toimintaan. Tällöin yrityksemme työllisti noin seitsemän vakituista työntekijää. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä meille oli selvää, että liiketoimintaa lähdetään kasvattamaan ja kehittämään. Yrityksen päätoimialana viimeiset 25 vuotta olleen korjausrakentamisen lisäksi laajensimme toimintaamme takaisin uudisrakentamisen pariin. Rakentamisen lisäksi yrityksen perustamisesta asti mukana on kulkenut puhallusvillaurakointi. Nykyisin yrityksemme liikevaihdosta noin 25 prosenttia tulee korjausrakentamisesta, 70 prosenttia uudisrakentamisesta ja 5 prosenttia puhallusvillaurakoinnista. Työllistämme noin 20 vakituista työntekijää.

  Sattuman kautta urakoitsijaksi

  Lokakuussa 2020 sattumalta eräs toinen urakoitsija vinkkasi Siihtalaan alkavasta pienkerrostalokohteesta, jonka urakkalaskenta olisi tulossa vielä loppuvuoden aikana. Pienen selvittelyn jälkeen sain Anun yhteystiedot ja laitoin hänelle sähköpostia kyselläkseni lisätietoja kohteesta ja mahdollisuutta osallistua urakkakilpailuun. Pyhäselän Oma Osuuskunnan hyväksyttyä meidät omistamansa Oma Kiinteistö Oy:n urakkakilpailuun mukaan, aloitimme noin kuukauden mittaisen urakkalaskennan. Urakkalaskenta-aineiston saatuamme huomasimme heti, että kohde tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen ja perinteisestä rakennusmassasta poikkeava. Ekologinen lähestymiskulma Poroton-harkkoseinineen ja taloteknisine ratkaisuineen sai meidän kiinnostumaan kohteesta entistä enemmän ja urakkalaskennan aikana kirkastui ajatus- HALUAMME EHDOTTOMASTI TOTEUTTAA TÄMÄN KOHTEEN! Lisäksi tilaajan tarjoama Lean-koulutus yrityksen toiminnan kehittämiseen osana tätä rakennusurakkaa on meille hieno tilaisuus.

  Ajatus oli toteuttaa hanke kahdessa vaiheessa, mutta neuvotteluiden edetessä oli selvää, että urakka olisi järkevin toteuttaa tilaajan ja tulevien asukkaiden kannalta yhdessä vaiheessa. Neuvotteluiden lopputuloksena löydettiin hankkeelle paras toteutusvaihtoehto ja yhteinen taival hankkeen parissa Savo-Karjalan Eristys ja Saneeraus Oy:llä ja Pyhäselän Oma Kiinteistö Oy:llä sai alkaa.

  Poikkeuksellinen rakennushanke

  As Oy Joensuun Oma Siihtalantie poikkeaa monella tavalla tämän hetken asuntorakentamisesta ja erottuu edukseen muusta rakennusmassasta. Jo rakennuspaikka on poikkeuksellinen ja upea Siihtalan kumpu, jonne moni paikallinen rakennusalan yritys on kaavaillut erilaisia rakennusprojekteja, näitä kuitenkaan toteuttamatta. Nyt viimeinkin tontille saadaan toteuttaja, kun Pyhäselän Oma Kiinteistö Oy rakennuttaa As.oy Joensuun Oma Siihtalantien, joka koostuu neljästä kaksikerroksisesta pienkerrostalosta ja pysäköintikannesta sekä 42 asunnosta.

  Kohteen ekologinen lähestymiskulma näkyy perinteisistä vaihtoehdoista poikkeavissa rakenne- ja taloteknisissä ratkaisuissa. Tällainen suurin yksittäinen kokonaisuus on rakennusten ulkoseinät, jotka toteutetaan Wienerbergerin Poroton kennoharkolla. Poroton harkolla saadaan aikaan massiivirakenne, jolloin erillisiä eristyksiä ei tarvita, eikä rakenteeseen synny materiaalien välisiä rajapintoja. Tällöin voidaan olla varmoja, että rakenteet pysyvät terveinä, lisäksi Poroton harkolla toteutettu seinä on energiatehokas.

  Runkoa päästäänkin muuraamaan jo kesäkuun aikana ja valmista pitäisi rungon osalta olla lokakuussa. Rakennusten olisi tarkoitus olla säältä suojassa vuoden loppuun mennessä. Rakennustyöt ovatkin jo hyvässä vauhdissa. Maatyöt aloitettiin maanantaina 12.04 ja parin viikon päästä on tarkoitus päästä aloittamaan rakennusten perustustyöt.

  Kiitos Pyhäselän Oma Kiinteistö Oy:lle luottamuksesta meitä kohtaan. Nyt on työnteon aika, rakennetaan yhdessä upeita tulevaisuuden koteja.

  Jussi Hukka
  Author

  Jussi Hukka

  Savo-Karjalan Eristys ja Saneeraus Oy

  All stories by: Jussi Hukka