Kiinteistö maalämpö

  Luonnon lämpövarasto käyttöenergiaksi

  1024 538 Siihtalantie 12

  Maalämpö on energiaa maan uumenista, luonnon omasta lämpövarastosta eli maahan varastoitunutta auringon energiaa. Maalämpö on ympäristöystävällinen, riippumaton ja taloudellisesti kannattava valinta, ja siksi Siihtala 12:sta suunnitellessa se olikin selkeä energiavalinta.

  Maalämpö pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä ja riippumattomuutensa ansiosta sen kustannukset ovat hyvin ennustettavissa muihin energiamuotoihin verrattuna. Ja mikä hienoa, samasta järjestelmästä saa myös kaupan päälle tehokkaan viilennyksen. Maalämpöjärjestelmässä kallio toimii kuin akku. Siihen voidaan kesällä varastoida lämpöä ja käyttää sitä talvella lämmitykseen ja päinvastoin. Talvella voidaan varastoida viileää, jota voidaan käyttää kesällä viilennykseen. Maalämpöjärjestelmään voidaan yhdistää myös poistoilmalämmön talteenotto, joka tehostaa järjestelmää entisestään.

  Kuinka maalämpöjärjestelmä toimii?

  Maalämpöpumppu toimii samalla periaatteella kuin jääkaappi. Tavoitteena on siirtää lämpöä pois kaapin sisältä huoneilmaan. Lämpöpumppu siirtää lämpöä kallioperästä rakennuksen lämpimään käyttöveteen ja vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Lämpöpumpun muodostavat höyrystin, sähkökäyttöinen kompressori, lauhdutin, paisuntaventtiili sekä kylmäaine, jonka kiertoprosessi lämpöpumpussa mahdollistaa järjestelmän toiminnan.

  As.oy Oma Siihtala 12 kattaa maalämpökaivoilla 90 % asuntojen lämmön ja käyttöveden kulutuksesta. Siihtalan kummulle on porattu kahdeksan 263 metriä syvää maalämpökaivoa.

   

  Helinä Kalaja
  Author

  Helinä Kalaja

  All stories by: Helinä Kalaja